Cashewnød

Mild og sød, sprød og cremet på én gang – cashewnødden har bare det hele. Desuden er den mættende og så alsidig, at den kan bruges som et sprødt energi-boost mellem måltiderne, som snack ved festen eller som smagsberigende ingrediens i en bred variation af retter. Eller hvorfor ikke blende dem til en cremet og lækker dip til grønsager eller til at smøre på kiks?

Anyday nuts - Cashewnötter

I Sydamerika er cashewæblet mere populært end nødden. Frugten ligner en blanding mellem et æble og en peberfrugt, og smagen minder om æble. 

Nært beslægtet med mango

Cashewnødden kommer oprindeligt fra Brasilien, og dens nærmeste slægtning er mangoen. Træet vokser i det tropiske klima langs ækvator, især i Vestafrika, Indien, Vietnam og på Filippinerne. 

Frøet fra en falsk frugt

Nødden, som egentlig er et frø, vokser længst ude på træets falske frugt, cashewæblet. Når æblet, som ligner en blanding mellem et æble og en peberfrugt, falder til jorden, er nødden moden.

Pilles i hånden

Nødderne indsamles, tørres og opvarmes for at gøre det lettere at fjerne skallen. Hver enkelt nød pilles i hånden, og der er to skaller, der skal fjernes, før nødden kan spises.

Høstes to gange om året

Cashewtræet plantes i regntiden, begynder at bære frugt efter 3-5 år og giver det største udbytte efter 15 år. Træet blomstrer i foråret og efteråret, hvor nødderne også høstes, og hvert træ kan give mellem 5 og 7 kg nødder pr. høst.

 
Anyday nuts - Cashew

Cashewnødder er rige på proteiner, kulhydrater og umættede fedtsyrer, men det er især indholdet af mineraler som zink, magnesium og jern, som gør cashewnødderne ekstra sunde. Zink er vigtigt for stofskiftet, mens magnesium hjælper kroppens nervefunktioner. 50 g cashewnødder giver dig hele 20 % af dagsbehovet af jern, som bidrager til en god blodprocent, kan mindske træthed og øge modstandskraften mod infektioner. Så hvis du har svært ved at få spist tilstrækkeligt med spinat, er cashewnødder et godt valg. 

Sammenlignet med andre nødder er cashewnødder også rige på folsyre og K-vitamin, som er godt for skelettet og blodets koaguleringsevne. 

Altid den rette nød

Cashewnöt
Altid den rette nød
Jordnöt
En skøn bønne, der gror under jorden
Hasselnöt
Nøddernes nød – en alsidig og velsmagende klassiker
Mandel
Diætisternes yndlingssnack
Pekannöt
Amerikanernes yndlingsnød