Hasselnød

Den lille runde hasselnød er faktisk den eneste af vores nødder, der rent botanisk anses for at være en nød. For mange er den måske nok den mindst eksotiske af alle nødder – selvom den har en kompleks og karakterfuld smag, der højner smagen af andet, den kombineres med.

Lille men mættende

Med et højt indhold af protein og umættet fedt mætter hasselnødder længe og har mange gavnlige sundhedseffekter. Og så er det svært at stoppe, når man først er begyndt at spise dem.

Anyday nuts - Hasselnöter

Hasselnøddeolie er gennem historien blevet anvendt mod kolik og som hostemedicin.

Buske med kraftige grene

Hassel har sin oprindelse i den tempererede klimazone i Europa og de vestlige dele af Asien. Det er stadig dér, hassel dyrkes i størst omfang. Primært for de gode nødders skyld, selvom om de solide grene også anvendes til flettede kurve og hegn. Hasseltræet, som gerne spreder sig som buske, bliver normalt op til otte meter høj. Efter tre år begynder hassel at producere nødder og når sit fulde potentiale i tolvårsalderen. 

Høstes i efteråret

Hasselnødder høstes i efteråret, enten ved at plukke dem direkte fra træet eller samle dem op fra jorden, når træet har sluppet nødderne.

Vokser vildt i Norden

Når nødderne er indsamlet, lægges de til tørre i 15-20 dage for derefter at få skallen fjernet og blive sorteret. Hassel vokser vildt i de nordiske lande, men størstedelen af verdens hasselnødder kommer fra Tyrkiet.

Godt som snack

Mennesker har spist hasselnødder i årtusinder. I dag bruges de både i madretter og til olie samt i konfekt og lækkert bagværk. Men de er allerbedst au naturel eller let ristede.

Anyday nuts - Hasselnöt

Hasselnødder er rige på protein, umættet fedt og andre gode sager. Blandt andet indeholder de betydelige mængder folsyre, fosfor, magnesium, tiamin og ikke mindst vitamin E, en gruppe vitaminer, der har en kraftig antioxiderende effekt. 

En håndfuld hasselnødder (ca. 30 g) dækker hele kroppens behov for E-vitamin. Hasselnødden er den nød, der indeholder den mindste andel mættet fedt og mest enkeltumættet fedt samt en relativ lille andel flerumættet fedt.

Cashewnöt
Altid den rette nød
Jordnöt
En skøn bønne, der gror under jorden
Hasselnöt
Nøddernes nød – en alsidig og velsmagende klassiker
Mandel
Diætisternes yndlingssnack
Pekannöt
Amerikanernes yndlingsnød