Jordnød

Som mange allerede ved, er jordnødden botanisk set slet ikke en nød – men en bælgfrugt. Den har fået sit navn, fordi den vokser i bælge/skaller under jorden. 

Rig på det gode fedt

Friteret i olie og saltet har de længe haft en fast plads på snackhylden ved siden af chips og ostepops. Dermed er de, til dels ufortjent, blevet stemplet som usunde og fedende. Au naturel eller tørristede er de godt nok stadig energirige, men da kalorierne primært kommer fra kolesterolsænkende umættet fedt, er jordnødden betydeligt bedre end sit rygte. 

Anyday nuts - Jordnöter

Jordnøddeolie er en almindelig ingrediens i sæbe og andre hudplejeprodukter, f.eks. Idomin-salve og Forsvarets hudsalve.

Jordnötter i mat

Uundværlig i det asiatiske køkken

I mange lande i Asien er jordnødder en del af basisvarerne og bruges til jordnøddesauce, i wokretter, gryderetter og salater. 

En bælgfrugt – som ærter og bønner

Jordnødden stammer fra Paraguay men dyrkes i dag over hele verden. Jordnødder tilhører familien af bælgplanter, og som andre ærter og bønner vokser de i bådformede bælge/skaller. De største producenter af jordnødder er Kina og Indien, mens USA og Argentina står for den største eksport.  

Jordnöt är en baljväxt

Selvbestøvende

Jordnødder plantes i foråret, blomstrer efter 30 dage, og fortsætter derefter med at blomstre og selvbestøve i 90 til 120 dage. 

Gror under jorden

Blomsterne bøjer sig efterhånden ned mod jorden, så frugten (bælgfrugten) begynder at gro nedad i jorden.

I september er bælgene modne og kan høstes, og det gøres ved at trække hele planten op af jorden.

 
Anyday nuts - Jordnöt

Jordnødden er den mest proteinrige nød (ca. 25 g pr. 100 g). Til sammenligning kan nævnes, at oksekød indeholder ca. 17-25 %, og derfor er jordnødder en udmærket proteinkilde for vegetarer. Men jordnødder må pr. definition ikke kaldes proteinrige, da proteinindholdet så skal udgøre 20 % af produktets totale energiindhold. 

Jordnødder indeholder også mange fibre, mere zink end andre nødder og giver et godt tilskud af E-vitamin, fosfor, folsyre, magnesium og ikke mindst B-vitaminet niacin, som er vigtig for kroppens stofskifte.

Jordnødden

De, der er allergiske over for nødder, behøver ikke nødvendigvis være allergiske over for jordnødder. Og vice versa.

En jordnød indeholder lige så meget fedt som 40 centimeter agurk. 
Cashewnöt
Altid den rette nød
Jordnöt
En skøn bønne, der gror under jorden
Hasselnöt
Nøddernes nød – en alsidig og velsmagende klassiker
Mandel
Diætisternes yndlingssnack
Pekannöt
Amerikanernes yndlingsnød